Een top of een nul door te dubbelen
29 mei 2005, door Klaas Munneke.

In parentelling liggen de top en de nul soms dicht bij elkaar. Een doublet om een andere uitkomst te krijgen, dan degene die het meest voor de hand ligt. Echter de tegenstanders vergeten er gebruik van te maken.

Klaas Munneke en Roel Wilms spelen in Utrecht de promotiewedstrijden voor de 2e divisie. 29 paren uit de diverse windstreken van Nederland hebben zich gemeld om te strijden voor negen plaatsen in de 2e Divisie. Klaas en Roel hebben zich waarschijnlijk al geplaatst, omdat ze vanaf het begin, de eerste drie zittingen, op de eerste plaats hebben gestaan en in de vierde liep het niet verkeerd. Dan komt het allerlaatste spel met deze verdeling langs.

Spel 3
Z/OW
s HV2
h H5
r VT
k HV7652
Roel
s BT987654
h T8
r 84
k 8
N Klaas
s
h 943
r AB97652
k BT3
W?/font>O
Z
s A3
h AVB762
r H3
k A94

N O Z W
-
2k
4s
5r
pas
-
4r
pas
pas
Doublet
1h
4h
4Sa
6h
a.p.
pas
pas
pas
pas
 

Het biedverloop gaat als volgt. Klaas had het gevoel dat de tegenstanders naar slem gingen en zette het geheel maximaal onder druk door 4r te bieden. Na het 4s-bod in Noord dubbelde hij 6h om daarmee een andere start dan ruiten te vragen. Roel begreep dat perfect en startte met schoppen. 6hx-1. Dit was een zaaltop van 100 procent. Echter de Limburgse Zuid-speler had het veel beter kunnen doen door nog 6Sa te bieden. Waarschijnlijk had dat een bijzonder goede score voor hun opgeleverd. De top en de nul liggen dicht bij elkaar. Kijk ook eens naar de bijzondere en dichte schoppenhand van Roel.

 

horizontal rule