Na een doublet gebeuren er vaak bijzondere dingen!
28 december 2007, door Klaas Munneke.

Als een contract gedoubleerd wordt dan gebeuren er vaak vreemde zaken in het af- en tegenspel. Een doublet cre?rt spanning en heeft invloed op het logisch denkvermogen. Eigenlijk zou je na een doublet eerst even een ommetje om het Parochiehuis moeten maken.

De Stamppotdrive zat vol met wilde spellen. Koos van der Meer vertelt smeu? aan de bar dat hij 4 heeft gedoubleerd voor plus 200. Paul Kleijn, zijn partner, heeft echter geopend en maakt geen enkele slag. Het verhaal had nog leuker kunnen zijn, als hij ook nog met A, H en VB62 van troef slechts drie slagen maakt.

Stamppotdrive, avondzitting.

Spel 10
5

10  ?/font>  12
13
Klaas
 T8
 K94
 QT53
 9754
Koos
 97
 QJ62
 9864
 AK8
N Paul
 QJ652
 
 AKJ72
 J32
W ?/font> O
Z
Roel
 AK43
 AT8753
 
 QT6

 
   

N O Z W
-
3
a.p.
1
pas
2
4
pas
doublet

Het biedverloop gaat als volgt.

 

West past in eerste instantie op 2. Loopt hiermee natuurlijk risico's als er verder gepast wordt. Echter na het barragebod van 3 door Noord en een beetje ongedisciplineerde, maar niet kansloze, 4 van Zuid, krijgt hij dollartekens in zijn ogen en doubleert.

De standaard regels bij een gedoubleerd contract zijn het volgende: Als je partner doubleert dan start je met troef, zeker als je denkt dat er een misfit is.

Als jezelf doubleert dan dan start je de langste eigen kleur om de leider troefkort te maken of je start met troef om introevers te voorkomen. Koos wijkt van deze regels af en incasseert de -honneurs, met de gedachte dat zijn partner die opent wel een slag zal meebrengen en vervolgens heeft hij nog minstens ?n troefslag met VB62.

horizontal rule

West start dus met A, K en speelt 4 na. Leider Roel Wilms denkt dat hij op tafel twee schoppetje moet troeven en dat hij het contract gaat maken als de hartens 3-1 of 2-2 zitten. En ?n down gaat als de hartens 4-0 zitten.

West start heeft de maakstart gedaan. Bij ruitenstart kan de leider nooit een klaver ontwikkelen zonder troefkort te worden. Nu heeft West voor de leider een -slag  ontwikkeld en heeft daarmee het tempo weggegeven.
Ruiten in de hand getroefd en Q meegenomen.  En A, K en een schoppen op tafel troeven. Een ruiten getroefd in de hand en nu is de volgende eindfiguur ontstaan.

  Klaas
 
 K9
 Q
 9
Koos
 
 QJ62
 
N  
W?/font>O
Z
Roel
 3
 AT8
 
 

horizontal rule

Dit is de eindfiguur waar West niet tegen op kan. Zuid speelt 3.
Wat West ook speelt, Oost troeft over en speelt troef na. West wordt ingegooid en maakt nog ?n slag. 4!C.

horizontal rule

Ik geloof dat Roel tot deze eindfiguur is gekomen, maar miste vervolgens de ingooi met harten.
Het was ook geen eenvoudige speelwijze om aan de tafel te verzinnen!
 

Ik wens jullie allen een goed en gezond 2008.