Gedubbelde swing op vijf-zes niveau
17 december 2008, door Klaas Munneke.

Wil je een feestje bouwen met het viertal na het uitslaan dan moet je met 6DC en 5D+1 aan komen zetten. Een swing die 21 imp's kan opleveren, maar ook het einde van het viertal betekenen. In de kering kan het 21 imp's kosten. Een verschil van 42 imp's.

Tijdens de centrale speeldag van de Hoofdklasse kwam dit spel voorbij.

Spel 20
W/A
Klaas
AQT2
KJ8754
9
T8
8743
-
K8764
J752
N -
T93
AQJT5
AQ963
W?/font>O
Z
Roel
KJ965
AQ62
32
K4

N O Z W
1
5
2SA
dbl
4
a.p.
5
 

Een ambitieus biedverloop. Modern bieden verplichten je om met tien punten 1 te openen. Hoogstraten-Groenendijk van DBC-4 dubbelen 5 en starten een geniale B. Partner neemt de Heer en vraagt zich af waarom hij die mag maken en speelt schoppen na. Gedubbeld -1. Een prachtige speelwijze.

Na het intikken van de butlerscore blijkt dat er drie keer 6Dc is gemaakt. Tegen ons nevenpaar wordt 5 gemaakt.

Cor Gijzenburg mag 5d+1 maken. Dit had 21 imp's kunnen opleveren. Helaas waren het er maar 15, want aan de andere tafel spelen Henk vd Brugge en Ko vd Vaate 5 down. Toch goed gedaan. De grens tussen pech en geluk is klein in viertallen. Min 15 imp's was voor PBC-4 desastreus geweest. 

Koos van der Meer en Paul Kleijn bieden 6DC en winnen hiermee het butlerklassement.

Goed inzicht op dit spel leidt to 6DC. Er van uit gaande dat je partner een renonce in harten heeft of dat H goed zit. Waarschijnlijk wordt je gedubbeld. Ook is groot slem dus een (slechte) optie.
De crux van dit spel kan ook zijn dat je 5 down wilt spelen. En je neemt alle risico door onder A uit te komen. Als je partner met de Heer aan slag komt en zich realiseert dat je onder het Aas bent uitgekomen, dan is er maar een mogelijkheid: je wilt een schoppen introever.

De gein van dit spel is dat 5 down kan en dat 6 een fantastische uitnemer is. Niemand gaat mij vertellen dat je met twee Azen onder A uit komt. Dus de volgende keer gewoon 6 bieden(heel klein kansje), misschien gaan ze wel naar 7.

horizontal rule