Eén van de grootste bridge clubs in het district Delft
Verslag 2013
 

Bridge kroegentocht zonder recessie in nieuwe dorpshart

Hoe de organisatie het weer flikt is voor velen een raadsel. Hebben ze hier nog niet van een recessie gehoord? Dit jaar deden er weer 324 bridgers mee aan de bridge kroegentocht in Pijnacker. Overal lopen de kroegentochten terug. In Delft, Bleiswijk, Den Bosch, Antwerpen, Groningen en noem maar op en in Pijnacker blijven ze komen.  Twee paren uit Bleskensgraaf (wie weet waar het precies ligt?) gaan al voor de negende keer naar Pijnacker. ?Ieder jaar is dit altijd een heel gezellig en leuk uitje, dat we jaarlijks met onze dorpsgenoten bijwonen. En volgend jaar doen we ook weer mee!?

Verder zie ik veel bridgers uit Zoetermeer, Delft, Nootdorp, Berkel, Bleiswijk, Den Haag en natuurlijk uit het bridgende hart van de regio of wel Pijnacker-Nootdorp. 

Een verademing voor ons was het nieuwe dorpshart met de nieuwe horecagelegenheden. Tante Boefie, Brasserie Brocante en Gyrosland Grieks Eethuis deden voor het eerst mee. Restaurante La Mama, Partycentrum Tout le Monde, C?est La Vie, het Witte Huis Pijnacker, Caf?de Guijter, Chinees-Indisch China, Croissanterie Delifrance en het Parochiehuis kennen we van de voorgaande jaren. Kortom het is nu veelzijdiger en daardoor nog leuker. Volgende week maar weer eens een hapje buiten de deur eten.

Vorig jaar moest ik bij de inschrijving nog in een lange rij staan, maar dat was nu keurig geregeld. Elly en Gerrit Bross en Dinie Haak met Tineke Bruinsma namen dat voor hun rekening. Op twee verschillende plekken in het Parochiehuis werden we ontvangen. En daarna was het gewoon het programmaboekje volgen. In het dorp kwam je later vele bridgers tegen met het boekje in de handen, gezellig keuvelend of in trance over de gespeelde spellen.

Tot mijn verrassing kwam ik ook een aantal bridgers tegen die vorig jaar een beginnerscursus hebben gevold. Kunnen ze dan nu al mee doen, dat is snel? E? hiervan vertelde dat ze naast de cursussen van de Pijnackerse bridgeclub het hele jaar op de club waren begeleid. Ik heb me laten influisteren dat ze volgend jaar weer gratis een beginners cursus bridge organiseren. Met gratis bedoel je dat het niks kost vroeg ik nog aan het bestuurslid opleiding? Of ik wel Nederlands had geleerd?

De organisatie had ons verteld dat we aan een volledig geautomatiseerde kroegentocht deelnamen. PBC is zeker een rijke club? Dus op elke tafel stond een ?smartphone? of zoiets, ook wel Bridgemate genoemd. Nou daar kon je wel lekker vlot alle scores mee vastleggen. Niet overal werkte het perfect, maar daar had verder niemand last van.  Hebben ze volgend jaar nog iets om te verbeteren.

In de kroegen, zoals dat heet, was alles perfect geregeld door Joop van Gasteren. We hoefden alleen maar te gaan zitten en te gaan kaarten.
Na een aangeboden kopje koffie, een lunch, een paar drankjes en lekkere hapjes constateerden we dat de drankjes die we tussendoor op eigen rekening hadden besteld onze bridgekwaliteiten enigszins hadden be?vloed.  Klaas Munneke probeerde er bij het handmatige intikken van een paar scores nog alles aan te doen om ons omhoog te krijgen. Echter, ik kon me niet zo gauw terugvinden in de uitslag van 162 paren, die steeds keurig door koerier Ivo Wilms rond gebracht werd. Wel fijn was dat de paren die wat lager ge?ndigd waren ook nog leuke prijzen kregen. Hoe zit het nou met die economie? Philip Haak, met zijn nieuwe geluidsinstallatie, kon ik heel goed horen toen ons paar genoemd werd om een groentekist en zuivelmand in ontvangst te nemen. n.

Je denkt natuurlijk dat elk jaar dezelfde bridgers winnen. Dat was weer niet zo. Wil van der Meer (PBC-er) en Peter Versteegh uit Zoetermeer kaapten de eerste prijs weg voor Henk den Boer (oud winnaar) en Peter Ladan, beiden uit Delft. Derde werden Bert de Klerk (Pijnacker) en Dirk van Tuijl (Delft). En alleen maar vrolijke gezichten bij de prijsuitreiking van bridgers die een gezellige dag hadden gehad en na afloop ook nog een mooie orchidee van Theo Ammerlaan meekregen. Tot volgend jaar.