10 December 2001: PBC-1 verliest van Zbc/Zia-3Het eerste van Pijnacker speelde tegen Zbc/Zia -3 met Peter Versteegh. Het is altijd gezellig om tegen hem, een oud-speler van PBC, te spelen. De uitslag was helaas wat minder, 12-18. Hiermee zijn de kansen van Pijnacker om kampioen te worden in de hoofdklasse wel erg klein geworden. Met nog twee wedstrijden te spelen een achterstand van 33 vp's, waaronder een wedstrijd tegen de koploper.
Klaas opent zijn zwakke ♥♠ met 2♣. De partner van Peter biedt 2♦ en Peter weet dat zijn ♥H waarschijnlijk niet veel waard is met ♥?s en ♠?s achter hem. Waarschijnlijk zitten de ♦?s ook nog scheef en hij besluit na het positieve 2♦ bod van zijn partner met 3SA. Na ♥ start negen slagen en 3SA-C. Aan de andere tafel biedt Pieter ook een aangetrokken 2♦. Marjan Smit ziet geen probleem met ♥H en overbiedt met 3♠, daardoor sluit ze 3SA eigenlijk uit. Pieter biedt nu 4♣ en het wordt bijna automatisch 6SA. Noord heeft het bieden op zich laten inwerken en doubleert natuurlijk met deze ♦?s tegen en ♥A.
Zoals u ziet kun je nooit meer dan negen slagen maken en dus kost dit -800, daarbij geteld de -600 voor 3SA-C is dit -1400 of 16 imps voor Peter.
Klaas opent de Zuid hand met 2♣, kan semi- of mancheforcing zijn, maar is ook zwak voor beide hoge kleuren. De partner van Peter gokt en biedt met vrijwel niets 2♠. Roel biedt nu 3♥! Waarom geen 4♥
of 5♥? Als je bang bent dat je partner zwak is geweest, dan zit er voor de tegenpartij slem in. Ook als je partner sterk is dan is een zevenkaart in ♥ ijzersterk. Peter 3♠ en Klaas daarna 4♥. Peter gelooft zijn partner en
doubleert. Dat laatste kan hij zijn partner verwijten door zijn psyche. Natuurlijk 4♥D+2 voor +1190. Aan de andere tafel wordt al slapend 6♥C gemaakt, +1430. Het spel kost door het doublet slecht 240 punten, 6 imps. Dank je wel Peter, anders had het 13 imps gekost. Roel vindt terecht dat partner Klaas hier te passief is met 24 punten.
30 November 2001: PBC-1 wint van DBC-4PBC-1 heeft op een eenvoudige wijze van DBC-4 gewonnen. Vorig jaar werd hier nog stevig van verloren doordat het toen totaal niet liep in dit Pijnackerse team. Een voorbeeld van het huidige verschil. Een scherp slem, dat ook nog down gespeeld kan worden. Dat lukt DBC-4 echter niet.
Na een Muiderberg van DBC probeert Klaas 3SA! Acht slagen en partner moet maar een stop hebben. Als er een doublet komt dan kun je altijd nog naar 4♦ of 5♦. Roel biedt nu 4♠. Dat moet toch interesse zijn in slem. Klaas bied nu 6♦ om zijn lange kleur aan te geven. Roel corrigeert naar 6♥!
Klaas moet nu wel passen. Overigens is 6SA in Roel zijn hand het beste bod. DBC start ♠ naar het Aas en ♠ na. Als ze nu ♦ gespeeld hadden dan is de verbinding tussen N-Z weg. Nu heeft Roel 12 slagen. 23 November 2001: PBC-1 nu op de tweede plaatsPBC-1 wint van ODD-1. Het allerlaatste spel neemt Roel Wilms een goede en tevens opmerkelijke beslissing. Hij past kwetsbaar met ♠HVB98xx ♥Hx ♦Vx ♣Bx in zijn handen.
Volgens mij is hij de enige bridger in de provincie Zuid-Holland die met deze hand past. Echter hij heeft wel gelijk, want hij kan nooit meer dan zeven slagen maken en stel je voor dat er gedoubleerd wordt voor -200. 18 November 2001: PBC-1 op de centrale zaterdagKlaas Munneke en Roel Wilms hebben tegen Berkel 1, meestal een lastige tegenstander, een paar grote scores binnen gehaald. Eerst een kwetsbaar 2♥ bod, voorzien van een doublet. De Berkelse tegenpartij maakt een fout in het tegenspelen en het gaat contract. Dank je wel, +670 en daar houden we +520 aan over, 11 imps. Vervolgens zou je toch denken dat de tegenpartij een beetje voorzichtiger wordt. Het tegendeel!
Na een Muiderberg doubleert Klaas (12-15 of 19+). Iedereen past. Klaas start ♣V, de Heer en het Aas. Roel speelt klaveren na. Vervolgens maakt de leider (Marjan van Hilten) drie troeven en ♦Aas. Vier down voor -1100. Aan de ander tafel wordt natuurlijk 4♥
Roel pakt zijn kaarten op en denkt direct aan slem in ♥. Daar ken ik hem goed genoeg voor. Echter zijn partner opent Muiderberg. Ja, 2♥! Natuurlijk hou je er rekening mee dat je partner zich vergist. In ieder geval heeft partner geen twee azen en je besluit tot 4♥!
22 Oktober 2001: PBC-1 tegen PBC-2.PBC-1 heeft overtuigend met 21-9 van PBC-2 gewonnen. Enkele acties daar gelaten, heeft het tweede team niet kunnen overtuigen. Bleef de eerste helft de schade nog beperkt tot 24 tegen 30 imps. De tweede helft liep dit op tot 37 om 68. De tweede helft kan het tij nog keren, slechts 6 imps achterstand voor het tweede. ze beginnen echter onbezonnen. Roel en Frits nemen een bijna niet te maken en ook niet geboden manche in harten uit met 5♣:-3. Min 800 en twaalf imps weg.
Waarschijnlijk hierdoor aangeslagen missen ze in spel 15 een groot slem. Dertien vaste slagen.
Klaas en Roel bieden na een 2SA opening er slechts twaalf. Frits en Roel bieden na een tussenbod van Marjan in ♦ slechts een bijzonder matige 3SA.
Hier moet Roel geen 3SA bieden, maar 4♦! Dan is slem weer dicht bij. Na 3SA, singleton in partners kleur, waardeert Frits zijn kaarten af en past! Op spel-21 maakt Cor nog een fraaie 3SA, waarbij ♦6 de negende slag wordt. Pieter gaat ?n down na een ander biedverloop. Op het laatste spel maakt Roel Wilms 1SA, terwijl Frits en Cor toch kiezen voor 2♥. In een 5-3 fit. Roel Wilms maakt het en Gerard gaat ?n down (♥4-1 tegen). Het tweede team scoort op drie spellen en het eerste op negen spellen. Vorig jaar won het tweede en nu is het andersom. 17 Oktober 2001: PBC-1 tegen PBC-3.PBC-3 heeft met 19-11 van PBC-1 gewonnen. Een verdiende overwinning van PBC-3 die op beslissende momenten net iets beter presteerden.
En Klaas speelt een dode 3SA down door de tafel onbereikbaar te maken. Fred (Oost) speelt 3SA. Hij krijgt de start met ♥7. Probeert ♥T, die houdt. Klaas (Noord) speelt nl. in tempo klein. Hij telt nu minimaal acht slagen (4h, 3k en 1r). Hij neemt echter toch ♥A en speelt een kleine na in de veronderstelling dat ♥B goed zit. Noord wint (nu 7 slagen voor Fred) en speelt nu ♠7 na. Fred speelt ♠T en die mag hij maken (weer 8 slagen). Nu ♣V en die houdt, ♣B houdt ook. Fred denkt nu 9 slagen te hebben en speelt naar ♣T. Klaas speelt nu de kaal gezette ♣H en speelt ♦x na. Fred kan nu niet meer op tafel komen voor de twee vrije slagen en gaat ?n down. Het is onvoldoende om de winst binnen te halen. Klaas Munneke |